Masa cukrowa, stosowana na szeroką skalę w cukiernictwie, umożliwia tworzenie, a następnie modelowanie dużych brył oraz przedmiotów, które na następnym etapie będą służyć do pokrycia całości tortu. Masa cukrowa, w przeciwieństwie do lukru plastycznego, średnio nadaje się do robienia drobnych ozdób oraz dekoracji. Cechuje się bowiem wyższą wilgotnością i nie jest tak bardzo elastyczna.
Jak stworzyć masę cukrową?
Będziemy do tego potrzebować jedynie trzech składników: cukru pudru, białka oraz glukozy spożywczej. Pierwszym etapem jest połączenie glukozy z białkiem, a następnie stopniowo dodaje się przesiany cukier puder, który mieszamy aż do uzyskania zwartej masy. Powstałą masę cukrowa przekładamy na blat (który wcześniej obsypujemy cukrem pudrem) i wyrabiamy tak długo, aż masa będzie w 100 procent jednolita i gładka. Nie pozwalamy, żeby masa się kleiła – sypiemy cukru pudru aż do czasu, gdy przestanie się kleić. Nie wolno jednak zbyt przesadzić, zbyt sucha masa będzie się bowiem rwać oraz kruszyć.